Lân
fan
taal

Zoek als iedereen naar alles met trefwoord 
Wij bouwen Obe.

Lân fan taal bouwt Obe op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden. Obe is een interactief bezoekers- en taalbelevingscentrum, ontworpen door architect Powerhouse Company. Bouwbedrijf Lont is verantwoordelijk voor de bouw van het taalbelevingscentrum. Wij volgden het proces op de voet met een reeks van elf korte filmpjes door Eduard Rekker en Johannes Keekstra.

Aflevering 1:
Gedeputeerde Sietske Poepjes maakt op 19 april 2017 de naam Obe bekend en het bouwbedrijf dat Obe gaat realiseren. Ook wordt met de architect Powerhouse Company teruggeblikt op het ontstaan van het ontwerp.

Aflevering 2:
We nemen een kijkje bij de Powerhouse Company en het Erasmus paviljoen in Rotterdam.

Aflevering 3:
We praten met Marco Overwijk, een Fries die nu in Rotterdam woont en werkt bij onze architect Powerhouse Company.

Aflevering 4:
Voordat er aan Obe gebouwd kan worden, moet de grond uitgegraven worden. Daar zijn de mannen met hun grote graafmachines druk mee bezig in aflevering 4.

Aflevering 5:
De basis van Obe is stevig, een kwestie van ‘betonwerk’. Het betonstorten komt precies, want Obe moet natuurlijk een hoop mensen en exposities kunnen houden.

Aflevering 6:
Dit keer is het echt spannend bij de bouw van Obe, want het glas werd gezet. Zeker een stuk of zes grote ramen van wel 400 kilo! Dat is niet zomaar een klusje.

Aflevering 7:
In dit zevende filmpje zien we hoe de tribunes voor Obe in Friesland worden gemaakt. Het ontwerp van de architect is door Gerko Tribunes in Witmarsum vertaald naar een computerconstructie, iets met ‘BIM – Building Information Modeling’. CNC Werk in Heerenveen freest hier een mooi bouwpakket van!

Aflevering 8:
Obe’s deadline komt snel dichterbij. Met man en macht worden de tribunedelen in elkaar gepuzzeld en de zonnepanelen op het dak gelegd. Gelukkig is er nog wel tijd voor snackje en breekt zelfs het zonnetje even door.

Aflevering 9:
De serie is bijna klaar. In dit negende filmpje zien we hoe een toevallige voorbijganger het bijzonder interessant vindt allemaal en hoe binnen in Obe de laatste controles uitgevoerd worden. De ‘finishing touch’ voor de opening van culturele hoofdstad 26/27 januari en de officiële opening van het gebouw op 2 februari!

Aflevering 10:
Wij kunnen nu wel zeggen: wij hebben Obe gebouwd! En op 2 februari hebben wij ons taalpodium officieel geopend met een mooi feestje, de première van de projecties op de Oldehove en aansluitend een minifestival. Nu is Obe regulier open en ben je elke dag van harte welkom!

Aflevering 11:
Het allerlaatste filmpje in de reeks ‘Wij bouwen Obe!’ Met de beelden van de webcam van Tresoar hebben wij deze timelapse gemaakt. Wat is er veel werk verzet. Aan iedereen die heeft meegewerkt aan het tot stand komen van Obe: heel erg bedankt! Wij zien jullie graag in, op of rondom Obe, in Lân fan taal!

Wil je meer weten over Obe, lees dan verder op de projectpagina.