Lân
fan
taal

Zoek als iedereen naar alles met trefwoord 
UITfestival in Lân fan taal!.

Lân fan taal is uiteraard present tijdens het UITfestival. Sterker nog: het UITfestival vindt plaats ín Lân fan taal! Kom je ook het belang en het plezier van meertaligheid en minderheidstalen vieren?

Taal yn Byld
Op zeven plekken in Leeuwarden zijn dit jaar posters verschenen met prachtige zinnen in verschillende moedertalen. Het is het resultaat van Taal yn Byld, een project van NHL Stenden Hogeschool en leerlingen van zeven basisscholen uit nationaliteit-rijke wijken: IKC Aventurijn, obs Eestroom, IKC de Kinderkoepel, obs De Plataanschool, cbs Prins Mauritsschool, IKC Trianova en cbs Willem Alexanderschool. De kinderen (en hun ouders) zijn terecht trots op het resultaat dat tijdens het UITfestival voor iedereen zichtbaar is. Om 12.00 uur gaat in Obe, taalpodium aan het Oldehoofsterkerkhof, een korte film over het project in première. Ook komen dan enkele kinderen en ouders aan het woord. De film is vervolgens doorlopend te zien in Obe en bovenop het gebouw zijn de posters te bewonderen en zijn er taalactiviteiten.

Esperanto & Russisch in MeM
MeM Livingroom of languages is het tijdelijke taalpaviljoen van de Afûk in de Prinsentuin. Tot en met oktober staat hier elke week een andere taal centraal. De week van het Esperanto wordt tijdens het UITfestival afgesloten met twee activiteiten. Van 12.30-13.30 uur: Hoe kun je reizen met Esperanto? Tips en verhalen van mensen die met deze universele taal wereldwijd contacten en slaapplekken hebben gevonden. En van 13.30-14.30 uur: Esperanto-meezingsessie met Nanne & Ankie van Kajto. Alleen luisteren mag ook! Van 14.30-15.30 uur schakelen we over op het Russisch. Anatoly Tsjaipovski zingt, zichzelf begeleidend met gitaar, over de liefde (‘Lyubov’). Van 16.00-17.00 uur vindt er een heuse Russisch-orthodoxe kerkdienst plaats in MeM, geleid door priestervader Jewsewy! Aansluitend is er koffie met Russische lekkernijen. Doorlopend van 14.30 tot 17.30 uur buiten bij het paviljoen: houten Matreshka’s schilderen voor kinderen.

Marboei: dichters vanaf het water
Een ‘marboei’ is een verankerde boei van kunststof, waaraan een schip maximaal 24 uur kan afmeren. In de Friese wateren liggen er heel wat, vaak op verstilde en bijzondere plekjes. Literair tijdschrift de Moanne en Recreatieschap Marrekrite maakten van tot op heden elf boeien poëtische ankerplaatsen, waar schrijvers en dichters zich lieten inspireren. Tijdens het UITfestival treden vier van de Marboei-dichters op: Saskia Stehouwer, Maarten Inghels, Syds Wiersma en de Dichter van Fryslân, Eeltsje Hettinga. Ieder uur brengen zij een mix van Friese, Nederlandse en Vlaamse dichtkunst. Welkom in de Prinsentuin aan bakboordzijde van het Marboeischip. Neem plaats op één van de felgele boeien op de wal om je tegoed te doen aan de mooiste poëzie vanaf het Friese water!

En verder
Tijdens het UITfestival zijn ook Tresoar en het drijvende paviljoen Liwwadders, beide eveneens onderdeel van Lân fan taal, geopend. Tresoar heeft prachtige exposities, poëtische installaties en activiteiten voor je in petto. In paviljoen Liwwadders ontdek je alles over de geschiedenis, de verhalen en de talen van de stad Leeuwarden. En: vergeet ’s avonds niet om om 21.30 uur naar de torenhoge projectie ‘One of Us’ op de Oldehove te kijken!

 

nieuws |