Lân
fan
taal

Zoek als iedereen naar alles met trefwoord 
Taalproblemen als inspiratie voor theater.

Op woensdagavond 17 mei 2017 brengen medewerkers van Nivo Noord en enkele andere amateurspelers in de kleine zaal van Tryater een reprise van ‘Heldere taal’. Met dit lichtvoetige stuk over taal(problemen) werken de spelers op een speelse manier aan hun taalvaardigheid. De besloten voorstelling is een samenwerking van Bibliotheek Leeuwarden, Bibliotheek Service Fryslân en Nivo Noord, en wordt gesteund door Lân fan taal.

De toneelvoorstelling is ontwikkeld om laaggeletterdheid bespreekbaar te maken en te laten zien wat zoal moeilijk en leuk is aan taal. Onder regie van Onno Spreij en Marit de Weerd hebben negen amateurspelers, waaronder medewerkers van Nivo Noord, aan deze vorm van community theater gewerkt. Taalervaringen en -verhalen uit de praktijk vormen de basis voor het stuk. Het resultaat: toegankelijk en ontwapenend theater. Omdat de première op 22 maart snel vol zat en succesvol bleek, is gekozen voor een reprise waardoor meer betrokkenen, familieleden en belanghebbenden de kans krijgen de voorstelling te zien.

To-taalproject
De voorstelling maakt deel uit van het totaalproject ‘Heldere taal’ (2015-2017), waarin het bespreekbaar maken en het aanpakken van laaggeletterdheid en taalvaardigheid centraal stonden. Na de première op 22 maart hebben diverse medewerkers van Nivo Noord taalworkshops gevolgd, georganiseerd door Stichting Bibliotheken Midden-Fryslân en gegeven door FryskLab, Friesland College en bibliotheek.