Lân
fan
taal

Zoek als iedereen naar alles met trefwoord 
Zomertips voor Lân fan taal!.

ZOMERTIPS! Wat is het warm hè? Heerlijk zomerweer om er op uit te gaan. Lekker in de zon buiten of even verkoeling zoeken op verschillende binnenlocaties. Het kan allemaal in Lân fan taal! Terwijl we allemaal wel toe zijn aan een beetje vakantie, gaan de activiteiten in Lân fan taal gewoon door, dankzij de inzet van vele vrijwilligers en harde werkers. Zoek je nog een leuke activiteit deze zomer? We hebben hier even een flink aantal tips voor je op een rijtje gezet!

One of Us – Nieuwe projectie op de Oldehove
Op vrijdag 27 juli gaat het derde videokunstwerk feestelijk in première op de Oldehove. Dit keer een werk van o.a. zangeres/dichter Nynke Laverman, filmmaker Douwe Dijkstra en muzikant/slagwerker Sytze Pruiksma, getiteld One of Us. De torenhoge korte film met dans, poëzie, zang en acteerwerk, is vanaf 27 juli elke do, vr, za en zo (m.u.v. 9 t/m 12 aug en 6 sep) om 22.45 uur te zien op het scheve icoon van Leeuwarden. In september is de starttijd 22.00 uur. Meer over de projectie het programma rond de première vind je op: Lanfantaal.nl/oneofus

MeM – Livingroom of Languages
Elke week staat er een andere taal centraal in de ‘livingroom of languages’. Het paviljoen heeft een unieke vorm van een vrouw (moederfiguur) met twee hoofden (meertaligheid) en staat alleen dit jaar in onze Talentuin (de Prinsentuin, Leeuwarden). Onder haar rok vindt elke zondag tussen 15.00 en 17.30 uur een overdracht plaats van de ene naar de andere taal met optredens van muzikanten, dichters of andere artiesten. Elke donderdagavond staan er tussen 19.30 en 22.00 uur ook optredens op het programma. Op zaterdagochtend kun je telkens aanschuiven bij de live opnames van het  Omrop Fryslân radioprogramma Op & Ut. Check het actuele programma met aanvullende activiteiten via de agenda van Lanfantaal.nl of de Facebookpagina van MeM.

Deze zomer staan de volgende talen centraal:

 • vanaf zo 22 juli Galicisch
 • vanaf zo 29 juli Cornish
 • vanaf zo 5 augustus Asturisch
 • vanaf zo 12 augustus Friulisch
 • vanaf zo 19 augustus Antilliaans
 • vanaf zo 26 augustus Esperanto / thema: kunstmatige talen
 • vanaf zo 2 september Russisch / thema: liefde
  Facebookevents MeM


Deropút mei heit&mem
en Swalkboekenmiddag
Op de volgende zaterdagen tussen 13.00 en 17.00 uur is het, met telkens een ander thema, een feest voor kinderen en hun familieleden in onze Talentuin (de Prinsentuin, Leeuwarden). In Obe, ons taalpodium op het Oldehoofsterkerkhof, is tegelijkertijd de Swalkboeken voorleesmiddag met het ‘onvergetelijke leesmoment van…’ verschillende gasten. Kijk voor volledig programma op: Heitenmem.nl/de-taletun

 • za 21 juli Thema: Splash! Verhalen en gedichten // Swalkboekenmiddag: Nelle Raaphorst – ‘Tippeltje’ van WG van der Hulst
 • za 28 juli Thema: In beweging // Swalkboekenmiddag: Helma Feenstra – ‘Vlechten Ansje’ van N.Verkuyl
 • za 4 augustus Thema: Schip Ahoy! // Swalkboekenmiddag: Harry de Goede – ‘Spikkeltje’ van Annie MG Schmidt
 • za 25 augustus Thema: Lenga // Swalkboekenmiddag: Nelle Raaphorst – ‘Tippeltje’ van WG van der Hulst
 • za 1 september Thema: Taalkunst // Swalkboekenmiddag: Tineke Marinus – ‘De zeven veren van de papegaai’ van Paul Biegel


De Taalkaravaan
In de zomer trekt de Taalkaravaan door Fryslân. Daarmee versterkt Lân fan taal bestaande festivals en evenementen met een rijk (muziek)programma waarin talen en verhalen centraal staan. Het karavaan-motto: ‘hjir wol ik wei, hjir wol ik altyd bliuwe’ (hier wil ik weg, hier wil ik altijd blijven). Reis je mee? Typ in Harlingen mee op authentieke typemachines in het Redactielokaal, zweef weg in de Relaxerette en laat je meevoeren op reis met de Homsk-voorstelling ‘Us buorman yn Tallinn’. In Dokkum kun je aanvullend genieten van verschillende voorstellingen, waaronder Solo van het NNO en Tongen van Nyk de Vries.


De vaste honken
Kom je in Leeuwarden, dan ben je bij taalpodium Obe aan het goede adres voor meer informatie over Lân fan taal, zie je (bijna) alle talen die er in de wereld gesproken worden en ervaar je van de taalexpositie van de Britse kunstenaar Tim Etchells. Het gebouw zelf vormt een tribune waar je heerlijk op kunt uitrusten en genieten van het uitzicht op de Oldehove.

Naast de Oldehove zit de ingang naar het Stadskantoor, het gemeentehuis van Leeuwarden, waar het fascinerende DNALWD2018-kunstwerk staat. Vul op creatieve wijze een reageerbuisje met jouw ‘DNA’ en maak deel uit van het verhalende kunstwerk in Leeuwarden en online!

Aan de andere kant van het Oldehoofsterkerkhof vind je Tresoar, de schatkamer van de Friese cultuur, waar het thema ‘Sssstt hier fluistert de tijd’ het hele jaar centraal staat. Bijzondere taalkunstwerken en exposities zijn verspreid door het pand. Bij het Historisch reisbureau kun je je Friese roots ontdekken! Net als bij Obe loop je hier dagelijks gewoon binnen.

Het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL), bij de ingang naar de Prinsentuin, bezoek je voor verhalen en de mooiste stadsgezichten van Leeuwarden, maar kun je ook verschillende stadswandelingen boeken. Bijvoorbeeld de DNA-expeditie elke laatste donderdag van de maand en de Poëzie & Literatuur Tour elke laatste dinsdag van de maand. Voor kinderen is er een leuke ‘Ontdek Leeuwarden’ expeditie beschikbaar! Deze expedities van het HCL starten allemaal in de Talentuin (de Prinsentuin) bij het Paviljoen Liwwadders aan het water. In het paviljoen vind je de interactieve expo Our past, present and future. What’s yours? over de inwoners van Leeuwarden en hun bijzondere stadstaal. Door de Talentuin heen nodigen allerlei taalkunstwerken je als speeltoestellen uit om in actie te komen.

In de binnentuin van de Fryske Akademy is een speciale tentoonstelling van Fryslân in kaarten, wordt gelezen uit het Fries Handwoordenboek en worden verhalen verteld in allerlei talen. Op do 6 september is er een lezing van onderzoeker Jorieke Savelkouls over dierentaal en het Friese paard en op vr 7, za 15, vr 21 en za 22 september kun je meedoen aan de literaire wandeling ‘De Wuttelhaven Del’, die eindigt bij de Fryske Akademy.

Route
Wil je een eigen route uitstippelen door Lân fan taal? Kijk dan ook eens op Lanfantaal.nl/route voor meer interessante plekjes onderweg. Nieuwsgierig naar de taalkunstwerken in de binnenstad van Leeuwarden? Kijk dan op Sichtberens.nl voor alle locaties en meer informatie. En een laatste tip: download de game US: Lân fan taal in de AppStore of Google Play voor nog meer taal- en speelplezier onderweg.

Fijne zomer!

nieuws |