Lân
fan
taal

Zoek als iedereen naar alles met trefwoord 
Zinspinsels.

De bekende kinderboekenmaker Charlotte Dematons tekende in opdracht van de Friese bibliotheken en Lân fan taal vertelplaat ‘Zinspinsels’. De plaat toont in tekst en vooral beeld wat taal allemaal is. De Friese bibliotheken brengen de plaat-in-postervorm in het najaar van 2018 naar de ruim 56.000 basisschoolleerlingen in Fryslân.

Vaak wordt gesproken over de technische kant van taal, maar de bibliotheken leggen graag de nadruk op het plezier van taal. In nauwe samenwerking met Lân fan taal hebben ze daarom Zinspinsels ontwikkeld. De vertelplaat laat zien dat je je met taal kunt uiten en dat je ermee kunt laten zien wie je bent.

Zoals in het eerdere werk van Dematons, valt er veel te ontdekken op de plaat. Zo steelt een kaboutertje allemaal letters. Op de achterkant staan grote en kleine opdrachtjes die kinderen met hun leerkrachten en ouders uitnodigen te spelen met taal. De plaat wordt door de leesconsulenten van de bibliotheken naar alle basisscholen in de provincie gebracht. Bij scholen die meedoen met de Bibliotheek op school wordt ook een introductieles gegeven. Zinspinsels kan in de klas worden gebruikt en mag mee naar huis.

Wie meer wil weten of doen, kan terecht op zinspinsels.nl. Daar staat onder meer een digitale versie met links naar filmpjes, boektitels, weetjes en extra opdrachten.