Lân
fan
taal

Zoek als iedereen naar alles met trefwoord 
Verhaal van Liwwadden.

In Leeuwarden wordt naast het Fries en vele andere talen ook het stadsdialect Liwwadders gesproken. Het is meteen de naam van een expositie en vele andere activiteiten over de identiteit van de gemeente Leeuwarden en haar bewoners in verleden, heden en toekomst.

In een expositie maak je kennis met Leeuwarders uit de periode van 1498 tot nu. Bekijk filmpjes waarin ze tot ons spreken. Hoe klonk hun taal? Wat hield hen bezig? Verschillende archeologische en museale objecten, documenten en afbeeldingen geven je steeds een goed beeld van de tijd waarin een persoon leefde. Het heden krijgt vorm door ‘DNA Leeuwarden’. Het daarbij horende kunstwerk is te zien in het Stadskantoor. In het paviljoen van DNA kun je je eigen DNA-buisje vullen. Onder andere met een 3D-print van je miniatuur-ik! De toekomst wordt samen met een dwarsdoorsnede van de Leeuwarder bevolking onderzocht: van puber tot honderdjarige, van geboren stadjer tot vluchteling. De uiteindelijke visie wordt online gedeeld.

Andere onderdelen van het Verhaal van Liwwadden zijn onder meer: een portrettengalerij-touchscreen waarop een bonte stoet Leeuwarders voorbij komt, een expositie met topstukken uit de rijke historische beeldverzameling van Leeuwarden en een festival ‘250 jaar Liwwadders’. Daarnaast worden regelmatig literatuur- en poëziewandelingen georganiseerd en weekendexpedities waarin inwoners verhalen vertellen.

HCL biedt ook een educatief programma aan voor basisscholen

Waar
In het gebouw van Historisch Centrum Leeuwarden en in een speciaal gebouwde kas daarnaast

Wanneer
ma 26 mrt t/m zo 28 okt 2018

Partners
Historisch Centrum Leeuwarden, DNALWD