Lân
fan
taal

Zoek als iedereen naar alles met trefwoord 
Talenpaviljoen.

Waar kom je in 2018 vele talen tegen en geniet je van activiteiten plus gerechten die passen bij steeds een andere talengemeenschap? In het speciaal ontworpen talenpaviljoen in de Prinsentuin, dat van binnen net zo huiselijk is als het uiterlijk doet vermoeden!

Het paviljoen bevindt zich onder de rokken van twee vrouwfiguren, we hebben het immers over ‘moedertaal’! Binnen maken kleine talen uit Europa en minderheidstalen in Leeuwarden de dienst uit. Dus het Baskisch, de Keltische talen, het Friulisch, het Catalaans en het Võro. Maar ook het Spaans, het Chinees, het Italiaans, het Papiaments, het Duits en natuurlijk het Liwadders! Steeds staat, naast het Fries, een van deze talen centraal in het talenpaviljoen. In totaal zullen zo’n 30 taalgemeenschappen meedoen: 10 uit Fryslân en Nederland, 10 uit Europa en 10 uit de stad Leeuwarden.

Activiteiten
Op donderdagavond en zondagmiddag  worden er activiteiten georganiseerd door de betreffende taalgemeenschap: poëzie, muziek, vertelkunst, theater, lezingen, discussies en presentaties. Op zondag wordt altijd afscheid genomen van de ene taalgemeenschap en wordt de volgende verwelkomt. Doordeweeks, onder schooltijd, is het paviljoen de ontmoetingsplek voor docenten en leerlingen. Ook andere bezoekers zijn dan gewoon welkom.

Even anders bestellen
Je kunt in het Talenpaviljoen iets drinken en een klein hapje eten. De menukaart bestaat uit gerechten van de regio die op dat moment centraal staat. Hoor Friesland ‘levert’ overigens de dove gastheren/vrouwen van het paviljoen. Taal is immers meer dan spraak. Je moet straks dus niet alleen bedenken wát je wil bestellen, maar ook hóe!

Verzamelingen & exposities
Het dak van het paviljoen raakt in de loop van 2018 helemaal bekleed met de mooiste woorden van bezoekers en samenwerkende taalgemeenschappen. Dakpannen worden daarvoor nu al ‘uitgezonden’; de rest wordt ter plekke aangevuld. Niet alleen als dakbedekking, maar ook als foto, audio en video. Overigens kun je niet alleen je liefde maar ook je frustratie kwijt!

Wanneer
Dagelijks geopend van 30 maart t/m 28 oktober 2018
Buiten vakanties: ma t/m vr 11.00-17.00 uur, do 11.00-21.00 uur en za/zo 09.30-18.00 uur
In schoolvakanties: ma t/m vr 09.30-19.00 uur, do 09.30-23.00 uur en za/zo 09.30-18.00 uur

Van week 13 t/m 23 staan de Friese en Nederlandse streektalen en dialecten centraal. Van week 24 t/m 33 volgen de Europese minderheidstalen. En ‘last but nog least’: van week 34 t/m 43 de talen uit Leeuwarden.

Partners
Afûk (coördinatie), BUOG, verschillende taalgemeenschappen en -organisaties en HoorFriesland

  • 30 maart 2018 28 oktober 2018
    Talenpaviljoen
    Prinsentuin, Leeuwarden, Nederland