Lân
fan
taal

Zoek als iedereen naar alles met trefwoord 
Stimmen: wetenschap (lezingen).

In 2018 organiseren Rijksuniversiteit Groningen en Lân fan taal zes keer een populairwetenschappelijke lezing, waarbij taal centraal staat. Telkens op dinsdagavond van 20.00-21.00 uur in Obe. Gratis toegankelijk, maar wel graag even aanmelden.

Rijksuniversiteit Groningen is partner van Lân fan taal en heeft in 2017 al succesvol haar app ‘Stimmen fan Fryslân’ gelanceerd. Met deze app traceer je als spreker van het Fries, Bildts, stadsfries of het Nedersaksisch in Fryslân de herkomst van jouw taal. In 2018 organiseren Rijksuniversiteit Groningen en Lân fan taal zes keer een populairwetenschappelijke lezing, waarbij taal centraal staat en waarbij onderwerpen als taalontwikkeling, dementie en meertaligheid aan bod komen.

De lezingen vinden steeds plaats op een dinsdagavond van 20.00-21.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) in Obe. De lezingen zijn gratis toegankelijk, maar vooraf aanmelden is verplicht i.v.m. de beperkte capaciteit. Aanmelden kan met het ‘sign up’ formulier hieronder.

De data en sprekers zijn als volgt:

  • di 3 apr. – Bedreigde talen vastleggen in Amazonië – Bernat Bardagil-Mas
  • di 1 mei – Friese Piepers! Veranderingen in de Friese taal – Dr. Willem Visser
  • di 5 jun. – Wanneer is meertaligheid goed voor je? – Anna Pot
  • di 2 okt. – Spraak- en taalproblemen bij mensen met dementie – Roel Jonkers
  • di 6 nov. – Wat is, like, de deal met Engelse invloed in het Nederlands en shit? – Dr. Remco Knooihuizen
  • di 4 dec. – Meertaligheid en de hersenen – dr. Hanneke Loerts


Meer informatie over de eerstvolgende lezing(en): 

Dinsdag 5 juni
Wanneer is meertaligheid goed voor je? (lezing in Nederlands)
Je goed verstaanbaar kunnen maken in een andere taal is niet alleen communicatief handig, het is misschien ook goed voor je gezondheid. Althans, dat laten verschillende studies naar meertaligheid en veroudering zien. Sommige onderzoekers beweren zelfs dat we het leren/spreken van een andere taal in kunnen zetten als ‘therapie’ tegen veroudering van het brein. Maar hoe draagt meertaligheid dan bij aan een ‘gezonder’ brein? En is dit misschien té vergezocht? Zijn er daarnaast andere manieren waarop meertaligheid goed voor je is? In de Stimmen-lezing op dinsdagavond 5 juni behandelt onderzoekster Anna Pot bovenstaande vragen aan de hand van vooraanstaand onderzoek naar taal en het ouder wordende brein. Ook gaat zij in op de impact die je taalomgeving heeft op het verouderingsproces, vooral wanneer je de taal van je omgeving minder goed beheerst.


Sign up form: Stimmen lezing/lecture

  • Kies ien of mear data om dy foar oan te melden. Kies een of meer data om je voor aan te melden. Choose one or more dates to sign yourself up.
  • Vul een waarde tussen 1 en 20 in.