Lân
fan
taal

Zoek als iedereen naar alles met trefwoord 
Schatkamer van de Friese cultuur.

“Sssstt…! In Tresoar fluistert de tijd.” Voor wie wil zien en luisteren is Tresoar met al haar stemmen uit het heden en verleden in documenten, films, foto’s en boeken, een slijpsteen van gedachten, een bron van inspiratie en een herinneringsmachine op volle toeren. ‘The place to be’ voor elke cultuur- en literatuurgeïnteresseerde.

Deze moderne bewaarplaats en schatkamer van de Friese historie is in essentie een plek van reflectie, concentratie, kennis en studie. In 2018 kun je er kennismaken met de rijke Friese cultuur in Europees perspectief. Van Middeleeuwse handschriften in de kelder, via unieke exposities, tot historische en nieuwe filmprojecten!

Op de 1e verdieping:

Historisch reisbureau
Lees meer …

Visual poetry
Tresoar onderneemt een verleidelijke expeditie naar het eigenzinnige taalgewest waarin experimentele dichters regelmatig buiten de lijntjes kleuren. Zo kun je in de studiezaal het hele jaar genieten van poëzie-exposities met Fries en internationaal karakter. Met onder meer de zogenaamde ‘poetry boosters’: grote bewegende dichtinstallaties die de taal voor je ogen doen dansen.

Treasure wall
Op een muur van LED-schermen brengt Tresoar onontdekte Friese schatten voor het voetlicht. Het moderne display van de schatkamer van Fryslân toont bijvoorbeeld beelden van het kaatsen of van het wad. Nieuwsgierig? Over alle onderwerp kun je meer vinden in het depot of de bibliotheek van Tresoar.

Histobios in Tresoar
In de Histobios, een kleine bioscoop in de studiezaal van Tresoar, kun je je elke dag doorlopend onderdompelen in de Friese filmgeschiedenis. Films van o.a. Friese pioniers uit de collectie van het Fries Film Archief, amateurfilms uit de hele provincie en programma’s en docu’s uit het archief van Omrop Fryslân.

Tentoonstelling Piter Jelles Troelstra
Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van de beroemde revolutionair en zijn relatie met de (Friese) taal. Want Piter Jelles Troelstra was niet alleen politicus, maar ook dichter, schrijver en journalist. In de tentoonstelling lees je over zijn leven, werk en gezin. In de ‘geluidsdouche’ brengen Friese stemmen zijn gedichten tot leven.

Op de 2e verdieping:

Documentaire: ‘Yn dit lânskip leit myn libben’
De opdracht voor filmmakers Halbe Piter Claus en Ismaël Lotz was duidelijk: maak een film over de Friese literatuur, maar dan wel in een actueel jasje. Het resultaat: ‘Yn dit lânskip leit myn libben’ (vertaald: in dit landschap ligt mijn leven). In deze documentaire nemen de Friese schrijvers Hylke Speerstra en Hilda Talsma en cultuurcriticus Huub Mous je mee in hun wereld. Ze vertellen over hun literaire voorbeelden, hun band met de Friese taal en met het Friese landschap. De film duurt een half uur en is doorlopend te zien in de Gysbert Japicxzaal.

Printkeunst
Voor deze bijzondere internationale tentoonstelling werden boekkunstenaars, grafici en drukkers uit zeven landen uitgedaagd hun kunsten te tonen. Het resultaat is een brede variatie aan boekwerken in verschillende druktechnieken, van steendruk tot sjabloonprint. De kunstwerken zijn het hele jaar te zien op de omloop van de studiezaal bij Tresoar en in Museum Joure.

In de kelder:

Tentoonstelling: Topstukken in de kelder
De depots van Tresoar liggen vol met bijzondere en merkwaardige schatten. In 2018 worden de topstukken uit de collectie in het grote kelderdepot tentoongesteld. Hoor hoe eeuwenoude wetsteksten tot leven worden gewekt, of bekijk de topstukken uit het depot zoals de brief van de dienstplichtige militair Romke Zandstra aan zijn geliefde, de bebloede aantekeningen van de Friese stadhouder Willem Frederik, of de huwelijksakte van Rembrandt van Rijn.

Andere activiteiten:

Tentoonstelling: Latijn in de Franeker Universiteitsbibliotheek
René Descartes, Anna Maria van Schurman, Maria Sybilla Merian: het zijn niet de minsten die ooit in Franeker studeerden of werkten! De Latijnse taal vervulde hierin een bindende en belangrijke rol. In samenwerking met en in Museum Martena organiseert Tresoar een tentoonstelling over de rol van het Latijn op de Franeker universiteit.

‘Kofje spesjaal’ & lunchlezingen
Elke vrijdag kun je onder het genot van een kop ‘kofje spesjaal’ meer te weten komen over stukken uit de collectie van Tresoar. Conservatoren vertellen over hun topstuk, laten het zien en misschien mag je zelfs wel even voelen. Ook komen er in 2018 weer talloze interessante sprekers voorbij tijdens de wekelijkse lunchlezing, elke donderdagmiddag om half één. Op Tresoar.frl vind je actuele informatie.

‘Salang’t de beam bloeit’: handboek over de Friese literatuur
Het is tijd voor een nieuwe, toegankelijke Friese literatuurgeschiedenis! Joke Corporaal doet de Friese literatuurgeschiedenis opnieuw uit de doeken in de vorm van een handzame gids (in het Fries, Nederlands, Engels en Duits) voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs, hbo-studenten en andere geïnteresseerden. Er is bovendien een speciale website met achtergrondinformatie en uitgebreid lesmateriaal.

Oare wurden
Lees meer …

Waar
Tresoar, Boterhoek 1, Leeuwarden
Gratis entree

Openingstijden
Januari t/m december 2018
– Maandag t/m vrijdag 09.00-22.00 uur
– Zaterdag/zondag 11.00-18.00 uur

Partners
Tresoar, Provinsje Fryslân, KH2018, Fries Film Archief