Lân
fan
taal

Zoek als iedereen naar alles met trefwoord 
Liwwadders! Our present, past and future..

In Leeuwarden wordt naast het Fries en vele andere talen ook het stadsdialect Liwwadders gesproken. Het is meteen de naam van het drijvende paviljoen dat aan de rand van de Prinsentuin in de stadsgracht ligt.

De subtitel Our past, present and future. What’s yours? geeft aan waar het in het paviljoen om draait: de identiteit van (de gemeente) Leeuwarden en haar bewoners. In de expositie komen verhalen van Liwwadders uit heden, verleden en toekomst samen. Maak kennis met ons DNA, onze identiteit. En vraag je af: wat is die van mij? Komst eefe sien?

In een expositie ga je op reis door de tijd en leer je de Liwwadders van vroeger kennen. Zoals een terpbewoner uit de eerste eeuw, burgemeester Adje Lamberts die in 1580 de Spanjaarden uit Leeuwarden verjoeg en natuurlijk Saskia van Uylenburgh, de vrouw van de wereldberoemde schilder Rembrandt van Rijn! Hoe klonk hun taal? Wat hield hen bezig?

Ook Liwwadders van nu vertellen over hun ‘DNA’. Wat verbindt hen met de stad?  Wat hebben zij in hun buisje gestopt dat verwerkt is in het DNA-kunstwerk van kunstenaar Hein de Graaf en Joop Swart in het Stadskantoor? Test je kennis over Leeuwarden, leer Liwwadders spreken en luister naar de mooiste Liwwadder liedjes. En eindig met een boodschap voor de toekomst, die je achterlaat in het paviljoen.

In het HCL: verhalen en de mooiste stadsgezichten van Leeuwarden
Bij het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) aan de Groeneweg volg je in de vaste tentoonstelling het ‘Verhaal van Leeuwarden’ de ontwikkeling van terpdorp tot moderne stad. En in ‘Leeuwarden, de mooiste stadsgezichten van 1600 tot nu’ (25 januari 2018 – 6 januari 2019) zie je een speciale 2018-selectie van schilderijen, tekeningen en prenten van bekende en onbekende plekken in de stad. Veel van deze afbeeldingen kom je in de binnenstad op locatie weer tegen. Houd de HCL-agenda in de gaten voor alle activiteiten en voor het festival 250-jaar Liwwadders, waarin het stadsdialect centraal staat.

Stadswandelingen & Oldehove
Boek bij het HCL je stadswandeling met een enthousiaste en deskundige Liwwadder stadsgids! Het HCL organiseert historische wandelingen, en van eind april t/m oktober op elke laatste donderdag van de maand een DNA-expeditie en elke laatste dinsdag van de maand een Poëzie & Literatuur Tour vanaf het Paviljoen Liwwadders. Meer informatie over het volledige aanbod en aanmelden vind je hier.

Kinderactiviteit Ontdek Leeuwarden (6-12 jaar)
In Lân fan Taal staat een Explorer Wall voor kinderen. Ga op pad door de stad met speciale expeditiekaarten van Historisch Centrum Leeuwarden. Je zult versteld staan van wat er allemaal in de binnenstad te ontdekken valt! Doe de Buurt Bingo, luister naar de talen van de stad, ontdek rare straatnamen en maak een bio-flits in de Prinsentuin. ‘Ontdek Leeuwarden’ wijst je de weg en laat je met hele andere ogen naar de hoofdstad van Fryslân kijken. Kom naar Paviljoen Liwwadders in de Talentuin en haal voor 5 euro het expeditiepakket. Beschikbaar in Fries, Nederlands, Engels en Duits.

HCL beheert tevens het Pier Pander Museum en Tempel in de Prinsentuin èn de grootste toeristische trekpleister van de stad: de Oldehove. Kijk voor meer informatie over openingstijden en activiteiten: Pier Pander en Oldehove.

Waar
Drijvend Paviljoen Liwwadders (achter HCL in Noorderstadsgracht van Prinsentuin) &
Historisch Centrum Leeuwarden (Groeneweg 1)

Iepeningstiden Paviljoen Liwwaders:
Vrijdag 30 maart t/m zondag 28 oktober 2018
maandag t/m vrijdag 11.00-17.00 uur
zaterdag-zondag 13.00-17.00 uur
Gratis entree

Partners
Historisch Centrum Leeuwarden, DNALWD