Lân
fan
taal

Zoek als iedereen naar alles met trefwoord 
Liwwadders! Our present, past and future..

In Leeuwarden wordt naast het Fries en vele andere talen ook het stadsdialect Liwwadders gesproken. Het is meteen de naam van het drijvende paviljoen dat aan de rand van de Prinsentuin in de stadsgracht ligt.

De subtitel Our past, present and future. What’s yours? geeft aan waar het in het paviljoen om draait: de identiteit van (de gemeente) Leeuwarden en haar bewoners. In een expositie ga je op reis door de tijd en leer je de Liwwadders van vroeger kennen. Zoals een terpbewoner uit de eerste eeuw, burgemeester Adje Lamberts die in 1580 de Spanjaarden uit Leeuwarden verjoeg en natuurlijk Saskia van Uylenburgh, de vrouw van de wereldberoemde schilder Rembrandt van Rijn! Hoe klonk hun taal? Wat hield hen bezig?

Liwwadders van nu vertellen over hun ‘DNA’. Wat verbindt hen met de stad?  Wat hebben zij in hun buisje gestopt dat verwerkt is in het DNA-kunstwerk van kunstenaar Hein de Graaf en Joop Swart in het Stadskantoor? Ook wordt er gedroomd over de stad in de toekomst. Hoe ziet Leeuwarden er over 50 jaar uit? Hoe wonen we dan? Rijden we in zelf bestuurbare auto’s? Gaan we anders om met fossiele brandstoffen en groene energie? Wonen er meer Liwwadders in de stad of juist minder? In het paviljoen komen verhalen van Liwwadders uit heden, verleden en toekomst samen. Komst eefe sien?

In het HCL: verhalen en de mooiste stadsgezichten van Leeuwarden
Bij het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) aan de Groeneweg volg je in de vaste tentoonstelling het ‘Verhaal van Leeuwarden’ de ontwikkeling van terpdorp tot moderne stad. En in ‘Leeuwarden, de mooiste stadsgezichten van 1600 tot nu’ (25 januari 2018 – 6 januari 2019) zie je een speciale 2018-selectie van schilderijen, tekeningen en prenten van bekende en onbekende plekken in de stad. Veel van deze afbeeldingen kom je in de binnenstad op locatie weer tegen. Houd de HCL-agenda in de gaten voor alle activiteiten en voor het festival 250-jaar Liwwadders, waarin het stadsdialect centraal staat.

Stadswandelingen & Oldehove
Boek bij het HCL je stadswandeling met een enthousiaste en deskundige Liwwadder stadsgids! Het HCL organiseert historische wandelingen, en van eind april t/m oktober elke donderdag en vrijdag om 13:15 uur een DNA-expeditie en elke dinsdag een Poëzie- en literatuurwandeling vanaf het Paviljoen Liwwadders. Meer informatie over het volledige aanbod en aanmelden vind je hier.

HCL beheert tevens het Pier Pander Museum en Tempel in de Prinsentuin èn de grootste toeristische trekpleister van de stad: de Oldehove. Kijk voor meer informatie over openingstijden en activiteiten: Pier Pander en Oldehove.

Waar
Drijvend Paviljoen Liwwadders (achter HCL in Noorderstadsgracht van Prinsentuin) &
Historisch Centrum Leeuwarden (Groeneweg 1)

Iepeningstiden Paviljoen Liwwaders:
Vrijdag 3o maart t/m zondag 28 oktober 2018
maandag t/m vrijdag 11.00-17.00 uur
zaterdag-zondag 13.00-17.00 uur
Gratis entree

Partners
Historisch Centrum Leeuwarden, DNALWD