Lân
fan
taal

Zoek als iedereen naar alles met trefwoord 
Liefde voor taal – middenbouw primair onderwijs.

Waarom bestaat taal? Wat kun je ermee? Het onderwijsprogramma van Lân fan taal draait om de noodzaak van taal. En, niet te vergeten: om de liefde voor taal! In de middenbouw van de basisschool zijn er programma’s met vergeten woorden, verhalen en spel.

Een speciaal paspoort geeft kinderen toegang tot het Lân fan taal, het land waarin taal de regels geeft. Voor de middenbouw van het primair onderwijs is in ontwikkeling:

Een zoektocht naar en een ode aan Vergeten Woorden, ontwikkeld met Tresoar. De Professor zoekt woorden van vroeger die helaas vergeten zijn. Als kind ga je te rade bij pakes, beppes, grootouders en oude mensen uit de buurt. Voor we de betekenis gaan onderzoeken gaan we eerst luisteren. Hoe klinkt dat woord? En hoe zou het eruit zien? Met een grote rugzak vol materialen vormen de kinderen zich een beeld. Klank, vorm, materiaal en taal. Ze geven de woorden weer een plaatsje in de taal, want: taal leeft!

Een meertalig (voor)leesprogramma in samenwerking met de bibliotheek. Voorlezen is heel goed voor je, maar ook voor je kat, je tractor, de boom in de tuin en je oude beppe op een foto. Je onderzoekt – in een veilige omgeving zonder kritische toehoorders – hoe voorlezen en verhalen vertellen werken.

De hele middenbouw kan daarnaast los in de Talentuin, de grote taalspeeltuin die in de Prinsentuin wordt gebouwd. Een tuin waarin je kan spelen met taal, letters en (zelfbedachte) verhalen. Want spelen leert het lekkerste!

Het onderwijsprogramma is nog volop in ontwikkeling, bovenstaande is dus nog niet compleet en definitief.

Voor wie
Leekrachten en leerlingen uit de middenbouw (groep 3 t/m 5) van het basisonderwijs

Waar
Op school, bij Tresoar en in de Prinsentuin, Leeuwarden

Wanneer
2018

Meer informatie
Vragen of op de hoogte blijven? Neem dan contact op met Anne Graswinkel.