Lân
fan
taal

Zoek als iedereen naar alles met trefwoord 
Levensgrote projecties Oldehove.

Als statussymbool voor Leeuwarden was de Oldehove te scheef en te onaf. Voor het Lân van taal is de veelbezongen en -beschreven toren juist een perfect, dwars icoon. Hij is bovendien de ideale achtergrond voor vier videokunstwerken, gemaakt door verschillende, onverwachte combinaties van (taal)kunstenaars!

Vanaf het openingsweekend van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa is in 2018 elke drie maanden een ander groots videokunstwerk te zien, dat geprojecteerd wordt op de Oldehove. Elke projectie wordt door een trio gemaakt, waaronder in ieder geval een taalkunstenaar (zoals een dichter, rapper, schrijver of spoken word performer) en een filmer/videokunstenaar.

Kunstenaars die meedoen zijn:

  • Projectie #1 (1 feb t/m 8 apr): dichter Tsead Bruinja, zanger Herman van Veen en videokunstenaar Jules van Hulst
  • Projectie #2 (12 apr t/m 22 juli): filmmaker/muzikant René Duursma, schrijver/dichter Rodaan Al Galidi en animator Antonia Rehnen
  • Projectie #3 (26 juli t/m 30 sep): zangeres/dichter Nynke Laverman, componist/slagwerker Sytze Pruiksma en videokunstenaar Douwe Dijkstra
  • Projectie #4 (5 okt t/m 31 dec): VANTA, het muziek- en spoken-word-collektief van Vernon Chatlein (componist /percussionist), Amber Nijman (Afro-Caribische zangeres) en Juan-Carlos Goilo (spoken word artiest/theatermaker), videokunstenaars van WERC collective en nog een verrassingsartiest.

 

Geniet (met vele anderen) van taal in overweldigende, onverwachte vormen en klanken. De projecties zijn voor iedereen gratis toegankelijk!

Persberichten
15-01-2018 Torenhoge projecties

Waar
Oldehoofsterkerkhof, Leeuwarden

Dagen en starttijden
Premièredata: vrijdag 2 februari, 13 april, 27 juli en 5 oktober
Steeds te zien op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag:
– in februari om 20.00 uur
– in maart om 21.00 uur
– in april om 22.00 uur
– mei t/m augustus om 22.45 uur
– in september om 21.30 uur
– in oktober/november/december om 20.00 uur

Op de volgende data kan de projectie niet vertoond worden vanwege andere festiviteiten of feestdagen: 26, 27 en 28 april / 4, 5, 6, 10, 11, 12 en 13 mei / 20 en 21 juli / 9, 10, 11 en 12 augustus / 6 september


 

Projectie 2: “Weagen / Waves / Wellen” – 12 apr t/m 22 jul (draait nu)
Filmmaker/muzikant René Duursma, schrijver/dichter Rodaan Al Galidi en animator Antonia Rehnen

Dit videokunstwerk gaat over muziek als belangrijkste taal, muziek als poort tot beelden, geuren en herinneringen. Centraal staat de confrontatie van de Friese gedichten en stem van Tsjêbbe Hettinga met de Arabische gedichten en stem van Rodaan al Galidi. Ook komen Nederlandse, Duitse en Engelse stemmen in golven samen. Multi-instrumentalist René Duursma, cellist Sebastiaan Wiering (samen onderdeel van Kinetophone) en zangeres Élénie Wagner hebben de gedichten op muziek gezet en hebben de soundtrack eenmalig live gespeeld bij de première. Zowel de gedichten als de muziek roepen herinneringen op. Om dit te versterken worden beelden uit het Fries Film Archief gebruikt, in de animatie van Antonia Rehnen.

Facebook evenement
Teksten


Foto: Marc de fotograaf


 

Projectie 1: “Foarlopich lân / Voorlopig land” – 1 feb t/m 8 apr (afgelopen)
Dichter Tsead Bruinja, zanger Herman van Veen en videokunstenaar Jules van Hulst

Tekst videokunstwerk #1 – ‘Foarlopich lân / Voorlopig land’
Bestel de bijpassende bundel van Tsead Bruinja
Facebook-evenement

Teaser: