Lân
fan
taal

Zoek als iedereen naar alles met trefwoord 
DNALWD2018. Wat een prachtige verhalen heeft dit project, nu al!

Het verhaal van Leeuwarden? Dat wordt verteld door al die mensen die hun sporen in de stad hebben achtergelaten. DNALWD2018 verzamelt deze verhalen. Iedereen die iets met Leeuwarden heeft, kan hiervoor iets van zijn DNA geven. Geen echt DNA, natuurlijk. Maar iets wat te maken heeft met onze stad of met jezelf. Een persoonlijk verhaal, voorwerp, foto of mini-kunstwerk. Alles kan, zolang het maar in één buisje past.

Al dit creatieve DNA vormt één kunstwerk. Tienduizenden buisjes die vertellen over onze verschillen, maar ook over wat ons verbindt: Leeuwarden. Dit DNA-kunstwerk is vanaf 2018 te zien in het Stadskantoor. Op www.dnalwd2018.nl wordt jouw DNA digitaal bewaard. Zodat jij, of iemand anders, het altijd terug kan vinden. Tot ver in de toekomst. Zo bouwen we met elkaar aan een verhaal van ons allemaal.

Het ontwerp
Het imposante en interactieve kunstwerk heeft de vorm van een kubus en bestaat uit raamwerken gevuld met duizenden DNA-buisjes. Het ontwerp is volgens kunstenaar Hein de Graaf tijdloos en past perfect in de hal van het Stadskantoor. Alle DNA-buisjes krijgen evenveel aandacht in het kunstwerk en via de webapplicatie is het mogelijk om jouw DNA-buisje terug te vinden, om buisjes van andere te vinden met dezelfde interesses of verhalen te laten zien met beeld en geluid.

Meedoen?
Haal jouw buisje op bij Stadskantoor, Bibliotheek Leeuwarden of Historisch Centrum Leeuwarden (HCL). Of misschien krijg je op school of elders een buisje. Je vult het buisje met items die voor jou belangrijk zijn. Een verhaal, een gedicht, een kindertekening, een foto van je geboortehuis. Alles kan, zolang het maar in één buisje past. Via de website kun je zelfs audiobestanden, foto’s en video’s delen. Registreer jouw buisje online met het unieke nummer en de streepjescode die erop staan. Op jouw persoonlijke webpagina vertel je iets over jouw DNA en kun je enkele vragen beantwoorden. Zoals: welke taal spreek je, van welke club ben je fan en waar kom je vandaan? Het buisje lever je vervolgens in bij één van (dezelfde) inleverpunten. Zo draag jij bij aan het totale verhaal en aan het kunstwerk!

DNALWD2018 is een idee van Hein de Graaf, Joop Zwart en Marijke Tiemersma.

Waar & wanneer
Buisjes kun je ophalen en inleveren bij Stadskantoor, Bibliotheek Leeuwarden en HCL. Het kunstwerk is vanaf januari 2018 te zien in het Stadskantoor.

Partners
Stichting Zeezicht, Historisch Centrum Leeuwarden, Stichting Kunstkade, Gemeente Leeuwarden, Provincie Fryslân, ROC de Friese Poort, ROC Friesland College, NHL Hogeschool, Stenden Hogeschool, Omrop Fryslân, Van Hall-Larenstein, Nordwin College, LF2018, Stichting Kunstkade, Lân fan Taal, Buro 360, Het Nieuwe Stadsweeshuis, PyraSied, Mannen van Staal en Wellzo.