Lân
fan
taal

Zoek als iedereen naar alles met trefwoord 
DNALWD2018. Wat een prachtige verhalen heeft dit project, nu al!

Het verhaal van Leeuwarden? Dat wordt verteld door al die mensen die hun sporen in de stad hebben achtergelaten. DNALWD2018 verzamelt deze verhalen. Iedereen die iets met Leeuwarden heeft, kan hiervoor iets van zijn DNA geven. Geen echt DNA, natuurlijk. Maar iets wat te maken heeft met onze stad of met jezelf. Een persoonlijk verhaal, voorwerp, foto of mini-kunstwerk. Alles kan, zolang het maar in één buisje past.

Al dit creatieve DNA vormt één kunstwerk. Tienduizenden buisjes die vertellen over onze verschillen, maar ook over wat ons verbindt: Leeuwarden. Dit DNA-kunstwerk is nu te zien in het Gemeentehuis. Op www.dnalwd2018.nl wordt jouw DNA digitaal bewaard. Zodat jij, of iemand anders, het altijd terug kan vinden. Tot ver in de toekomst. Zo bouwen we met elkaar aan een verhaal van ons allemaal.

Het interactieve kunstwerk
Het bijzondere DNA-kunstwerk is te bewonderen in het Gemeentehuis in Leeuwarden. Duizenden buisjes geven kleur aan het verhaal van ons allemaal. Achter elk DNA-buisje zit een verhaal en vanaf februari 2018 zijn al deze verhalen te vinden op dnalwd2018.nl. Hier kun je ook je eigen DNA-buisje terugvinden en kijken waar deze in het kunstwerk is geplaatst. Zoeken naar mensen met dezelfde interesse kan ook, zo kun je bijvoorbeeld zoeken naar iedereen die iets met Cambuur heeft of iedereen die Fries spreekt. In het Gemeentehuis vind je ook een DNA-hoek waar je in alle rust verhalen kunt lezen en de DNA-buisjes die daarbij horen kunt bewonderen.

Meedoen?
Jij kunt meebouwen door een DNA-buisje op te halen bij één van de DNA-informatiepunten. Deze vind je in het Gemeentehuis, het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) of het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Je vult het buisje met items die voor jou belangrijk zijn. Een verhaal, een gedicht, een kindertekening, een foto van je geboortehuis. Alles kan, zolang het maar in één buisje past. Via de website kun je zelfs audiobestanden, foto’s en video’s delen. Registreer jouw buisje online met het unieke nummer en de streepjescode die erop staan. Op jouw persoonlijke webpagina vertel je iets over jouw DNA en kun je enkele vragen beantwoorden. Zoals: welke taal spreek je, van welke club ben je fan en waar kom je vandaan? Het buisje lever je vervolgens in bij één van (dezelfde) inleverpunten. Zo draag jij bij aan het totale verhaal en aan het kunstwerk!

Na 2018
Alle verhalen worden na 2018 bewaard en opgeslagen door het Historisch Centrum Leeuwarden. Zo kunnen jouw kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen en nog ver daarna jouw DNA terugvinden. Mensen over honderd of tweehonderd jaar zien dan welke verhalen mensen hadden en wat er speelde toen Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa was.

DNALWD2018 is een idee van Hein de Graaf, Joop Zwart en Marijke Tiemersma.

Waar & wanneer
Buisjes kun je ophalen en inleveren bij Gemeentehuis, Bibliotheek Leeuwarden, HCL en MCL. Het kunstwerk is nu te zien in het Gemeentehuis.

Openingstijden Gemeentehuis
maandag t/m vrijdag, 08.30-17.00 uur
donderdag, 08.30-19.30 uur

www.dnalwd2018.nl

Partners
Stichting Zeezicht, Historisch Centrum Leeuwarden, Stichting Kunstkade, Gemeente Leeuwarden, Provincie Fryslân, ROC de Friese Poort, ROC Friesland College, NHL Hogeschool, Stenden Hogeschool, Omrop Fryslân, Van Hall-Larenstein, Nordwin College, LF2018, Stichting Kunstkade, Lân fan Taal, Buro 360, Het Nieuwe Stadsweeshuis, PyraSied, Mannen van Staal, Wellzo en Medisch Centrum Leeuwarden.

  • 1 januari 2018 31 december 2018
    DNALWD2018 Kunstwerk Stadskantoor
    Stadskantoor, Oldehoofsterkerkhof, Leeuwarden, Nederland