Lân
fan
taal

Zoek als iedereen naar alles met trefwoord 
De Taalkaravaan.

In de zomer trekt de Taalkaravaan door Fryslân. Daarmee versterkt Lân fan taal bestaande festivals en evenementen met een rijk (muziek)programma waarin talen en verhalen centraal staan. Het karavaan-motto: ‘hjir wol ik wei, hjir wol ik altyd bliuwe’ (hier wil ik weg, hier wil ik altijd blijven). Reis je mee?

De wereld wordt steeds meertaliger en diverser. Lân fan taal viert dat! Maar verandering is ook spannend. Wat is vertrouwd? Wat is nieuw? Als wereldburger wil je je losmaken van je omgeving maar met je moedertaal blijf je verbonden met de plek waar je vandaan komt. Dat sentiment komt terug in de voorstellingen, films, optredens en activiteiten van de Taalkaravaan, met het gedicht ‘Bining’ (Binding) van Baukje Wytsma als inspiratiebron.

De Taalkaravaan trekt langs Oranjewoud Festival (1 t/m 10 juni), Oerol Terschelling (15 t/m 24 juni), Simmerdeis Drachten (28 juni t/m 1 juli), Tall Ships Harlingen (3 t/m 6 augustus) en Admiraliteitsdagen Dokkum (6 t/m 9 september). Onderstaande onderdelen zie je (bijna) overal. De overige activiteiten vind je op de pagina per festival/evenement. Veel activiteiten zijn gratis toegankelijk. Op de websites van de festivals vind je exacte locaties, tijden en eventuele kaartverkoopinformatie. Partners Taalkaravaan: Afûk en Explore the North.

Hoofdprogramma:

Tongen
De voorstelling ‘Tongen’ begint in Malawi. Als schrijver/verteller Nyk de Vries daar een kerkje bezoekt, hoort hij zichzelf plotseling in tongen spreken. In een vreemde mengelmoes van Fries en andere talen brabbelt hij voor zich uit, in het verre land met z’n zandpaden en houten elektriciteitspalen. Het doet hem gek genoeg denken aan Zwaagwesteinde, de Westereen, het dorp van z’n moeder. ‘Tongen’ gaat over de verraderlijke kracht van de heimwee. Ver weg van huis worden taal en gewoonten die je vroeger onbelangrijk voorkwamen, je plotseling dierbaar. Nyk zingt en draagt voor. Onderwijl samplet hij film en muziek, en weet als geen ander spanning op te bouwen uit ogenschijnlijk onbelangrijke vergeten gebeurtenissen. Een totaalervaring.
Te zien tijdens Oranjewoud Festival, Oerol, Simmerdeis en Admiraliteitsdagen

Solo
Het Noord Nederlands Orkest is een van de bekendste symfonieorkesten van Nederland. De musici zijn afkomstig van overal ter wereld, waardoor het orkest bijna vijftien nationaliteiten en even zoveel talen kent. Waar het normaal gesproken gaat om het creëren van een symfonie tussen deze musici, focust ‘Solo’ juist op het individu. Want wie zijn eigenlijk die mensen die in een orkest spelen? Musici uit Japan, Spanje, België, Duitsland, Portugal, Frankrijk en Engeland laten hun instrument deze keer staan en vertellen hun persoonlijke verhaal in elk een korte solo. Geschreven door drie talentvolle schrijvers en geregisseerd door de theatermakers Skoft&Skiep.
Te zien tijdens Oranjewoud Festival, Oerol, Simmerdeis en Admiraliteitsdagen Check de trailer!

Redactielokaal
Tijdens UITfestival 2017 plaatste Fries literair tijdschrift De Moanne een redactielokaal in de Prinsentuin, Leeuwarden. Het was zo succesvol, dat het roept om een vervolg! Het idee is simpel: circa vijftien oude typemachines staan in een eenvoudige, knusse setting. Als bezoeker (jong en oud) word je uitgenodigd om een tekst te schrijven. Ervaren schrijvers/dichters ondersteunen jou hierbij. Van de opbrengst maken we een (online) publicatie!
Te beleven tijdens Oranjewoud Festival, Oerol, Simmerdeis, Tall Ships en Admiraliteitsdagen

Relaxerette (6+)
De Relaxerette van kunstenaar Arjan Kruidhof is een ronddraaiende installatie die je meevoert naar een ander perspectief. Je ligt in een hangmat en staart naar de wolken. Je pakt je koptelefoon en sluit je ogen. Luister naar verhalen en geluiden die jouw gedachten voor eventjes stilzetten. Kies voor de wervelende woordenstroom van Marc van der Holst, de melancholie van Marieke Lucas Rijneveld of voor één van de andere verhalen, geschreven door Jamila Faber, Heksenhamer en Pieter van der Sman. Jolle Roelofs maakte speciaal voor de Relaxerette een soundscape die je even laat ontsnappen uit deze overvolle wereld.
Te beleven tijdens Oranjewoud Festival, Oerol, Simmerdeis, Tall Ships en Admiraliteitsdagen