Lân
fan
taal

Zoek als iedereen naar alles met trefwoord 
De binnentuin van de Fryske Akademy.

In de – normaal gesproken gesloten – binnentuin van de Fryske Akademy bloeien fraaie taalinitiatieven. Je kunt er kilometers Friese woorden laten sponsoren. En van oorsprong Friese dieren vinden, of in ieder geval horen hoe ze in onze taal gekropen zijn. Ook kamperen hier de vele talen die in Leeuwarden gesproken worden en ontdek je wat (oude) kaarten vertellen! Je kunt bovendien taalfilmpjes bekijken over gewone en aparte Friese woorden.

Opening van de Tuintent
Op 25 mei is de grote, feestelijke opening van de tuin in de Academietuin. Kom ook langs en ontdek wat er allemaal te beleven is deze zomer!

Fries Handwoordenboeklezen
In de tuin van de Fryske Akademy wordt het volledige Friese Handwoordenboek voorgelezen. Bezoekers kunnen spontaan meedoen, maar aanmelden kan ook. De voorleesmarathon wordt gekoppeld aan een goed doel. Deelnemers kunnen zich laten sponsoren. Door het integraal voorlezen van het woordenboek ontstaan interessante nieuwe inzichten, komen bijzondere en vergeten woorden aan het licht en is er aandacht voor de Friese taal.

Dierentaal
Jorieke Savelkouls geeft op 9 en 28 juni om 14.30 uur een lezing over van oudsher Friese dieren en taal die met dieren annex is. Ook gaat het over hoe dieren met elkaar en met mensen communiceren, over het Friese paard, over de invloed van de agrarische gemeenschap op het gesproken Fries, maar ook over de discussies die zijn gevoerd over het ideale Friese paard.

Dichtwedstrijd
In het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018 heeft de Fryske Akademy een dichtwedstrijd uitgeschreven. De gedichten mochten gaan over de Fryske Akademy, over haar medewerkers, wetenschappers, uitstraling, over wat de Fryske Akademy doet en wat je nog meer kon bedenken. Omdat LF2018 ook om Friesland gaat, mochten er ook gedichten ingestuurd worden die daar over gaan. De tien mooiste, leukste, grappigste gedichten zijn uitgekozen door een jury en hangen in de tent in de binnentuin van de Fryske Akademy, als onderdeel van een permanente tentoonstelling in de zomer van 2018. De drie prijswinnende gedichten worden op 9 juni bekend gemaakt.

Verhalenvertellers uit Leeuwarden
Alleen al in Leeuwarden worden meer dan 60 talen gesproken. In de tent in de tuin van de Fryske Akademy staan schermen waarop sprekers van verschillende regionale talen te zien zijn die een verhaal vertellen in hun eigen taal. Zo proef je hoe rijk de culturele hoofdstad van Europa 2018 eigenlijk is aan verschillende talen!

Fryslân in kaarten
Geschiedenis hoeft niet altijd geschreven tekst te zijn, ook uit beelden kun je veel – ook talige – informatie halen. In de academietuin worden (oude) kaarten van Fryslân getoond. Het gaat om een expositie van kaarten die een interessant verhaal vertellen over Fryslân. Ze geven een overzicht van het onderzoek dat aan de Fryske Akademy wordt gedaan.

De Wuttelhaven Del
Dit mienskipsproject is een literaire en theatrale stadswandeling die spectaculair eindigt in de ‘kasteeltuin’ van de Fryske Akademy. Meer informatie

Taalfilmpjes
In samenwerking met de bachelor Minorities & Multilingualism (RUG), de opleiding tot leraar Fries aan de NHL, het Leeuwarder Lyceum en anderen maakt de Fryske Akademy korte taalfilmpjes. In elk filmpje wordt de afkomst van een Fries woord behandeld. Dat kan een heel gewoon woord als ‘skoalle’ zijn, dat wel een heel onverwachte geschiedenis heeft, maar ook een minder gewoon woord als ‘knyntsjedagen’. De filmpjes zijn in de tent te bekijken, maar komen ook een aantal websites. Sommigen worden bovendien vertoond op Omrop Fryslân.

Waar
Fryske Akademy

Wanneer
Vanaf 25 mei t/m 22 september 2018

Meer informatie:
website Fryske Akademy