Lân
fan
taal

Zoek als iedereen naar alles met trefwoord 
Programma opening Lân fan taal.

Het eerste weekend van februari gaat Lân fan taal open. Om dat te vieren is er een gratis toegankelijk taalfestival. Op vrijdagavond vindt de première plaats van ‘Foarlopich lân / Voorlopig land’, een meertalige videoprojectie op de Oldehove. Op zaterdag 3 februari houdt Tresoar open huis en op zondag 4 februari voegt DNALWD2018 een bijzonder raam met buisjes toe aan het DNA-kunstwerk. In de Prinsentuin organiseren Lân fan taal en Explore the North samen het drie dagen durende ‘Spreekbotenfestival’.

Projectie op de Oldehove
Videokunstwerk ‘Foarlopich lân / Voorlopig land’ is een gelegenheidssamenwerking, speciaal voor Lân fan taal. Dichter Tsead Bruinja schreef de tekst en zanger/cabaretier Herman van Veen componeerde daar elektronische muziek bij. Kunstenaar Jules van Hulst op zijn beurt maakte beelden, toegesneden op die muziek. Herman van Veens reactie op de beelden: “indrukwekkend, bizar helder, past als een hand”. Bruinja heeft de tekst die hij schreef voor ‘Foarlopich lân’ opgenomen in zijn nieuwe, tweetalige bundel ‘Hingje net alle klean op deselde kapstôk / Hang niet alle kleren aan dezelfde kapstok’, die hij 2 februari na afloop van de première presenteert. Neem plaats op de tribune van Obe of zoek een plek uit op het Oldehoofsterkerkhof en reis mee!

Gratis minifestival
Direct na de première van de projectie begint een gratis festival. In Obe ervaar je de taalinstallatie ‘In So Many Words’ van de Britse kunstenaar Tim Etchells en in het Gemeentehuis het buisjes-kunstwerk van DNALWD2018. Tresoar barst voor Lân fan taal uit z’n voegen van de exposities en multimediale taalkunstwerken! In de Prinsentuin vult Explore the North enkele boten met een (meer)talig programma.

> Een compleet blokkenschema is hier te downloaden!

> Toelichting sprekers zaterdagavond

Spreekbotenfestival in de Prinsentuin (vrijdag/zaterdag/zondag)
Op drie boten en in De Koperen Tuin programmeert Explore the North muziek, literatuur en een serie spreekbeurten. Onder andere schrijfster/journaliste Nynke de Jong is te gast en ook Tsead Bruinja maakt deel uit van het festival. Op vrijdagavond speelt ‘The Jerry Hormone Ego Trip’, een band die Nederlandstalige liedjes zingt over onder meer de Kaketoekan, een medicijnman en zusjes van vrienden die stout zijn. Aansluitend spelen en spreken meer muzikanten en dichters en draait een DJ tot middernacht. Op vrijdagavond zijn nieuw taalpodium Obe, Tresoar en gemeentehuis (DNALWD2018) geopend voor publiek. Op zaterdagavond gaat om 19.00 uur in een sfeervol verlichte Prinsentuin het Spreekbotenfestival verder. Bezoekers lopen van boot naar boot en laten zich inspireren door 15 minuten durende spreekbeurten. Onbekende en bekende sprekers vertellen over wat hen mateloos fascineert. De onderwerpen zijn divers, van ‘Blind vertrouwen op mijn geleidehond’ tot ‘Billie Holiday’ en ‘Hoe muziek werkt’.

Op zondagmiddag 4 februari verandert de Prinsentuin in een ‘Kunst-taal-lab’ voor kinderen. Zij maken onder begeleiding van taalliefhebbers in drie stappen een spreekbeurt. Een zintuigenkast geeft inspiratie en een groot rad geeft een onverwachte draai aan elk verhaal. Na een onderzoeks- en maakstap mogen kinderen presenteren op Theaterschip de Bald’r. Hun korte spreekbeurten worden aan elkaar gepraat door acteur Karel Hermans. Tussendoor vertelt Peter Sijbenga over de groep8-musical die hij heeft geschreven, praat Tim Laning van Grendel Games over games en is er een korte rap-improvisatie-voorstelling te zien. In het Gemeentehuis wordt om 13.00 uur in het DNALWD2018-kunstwerk het buisjesraam van de OBS Montessorischool geplaatst. De school die in 2016 heeft meegewerkt aan de allereerste DNA-pilot.

Open huis in Tresoar (zaterdag)
Zaterdag houdt Tresoar overdag open huis. De poëziemachines die heel 2018 draaien worden in gang gezet, er worden minicolleges gegeven en het Historisch Reisbureau wordt geopend. Doorlopend kunnen creatieve ouders en kinderen terecht bij Poëzie Fantasie. Het open huis sluit af met een Literaire Peepshow. Lees meer

Locaties en tijden

vrijdag 2 februari
20.00-20.20 uur: Première projectie Oldehove, Oldehoofsterkerkhof
20.30-22.00 uur: Obe, Tresoar en Gemeentehuis (DNALWD2018) open
20.30-00.00 uur: Spreekbotenfestival in Prinsentuin (3 boten en De Koperen Tuin)

zaterdag 3 februari
10.00-17.00 uur: Gemeentehuis (DNALWD2018) open
10.00-21.00 uur: Tresoar en Obe open
15.00-18.00 uur: Open Huis in Tresoar
19.00-00.00 uur: Spreekbotenfestival in Prinsentuin (3 boten en De Koperen Tuin)
20.00-20.20 uur: Projectie Oldehove, Oldehoofsterkerkhof

zondag 4 februari
10.00-18.00 uur: Obe en Tresoar open
12.00-17.00 uur: Gemeentehuis (DNALWD2018) open
13.00-17.00 uur: Spreekbotenfestival met kunst-taal-lab in Prinsentuin (3 boten)
20.00-20.20 uur: Projectie Oldehove, Oldehoofsterkerkhof

Alles is gratis toegankelijk. Kom bij de boten van het Spreekbotenfestival op tijd, want vol=vol.


Tip! Waterlicht
Op het Wilhelminaplein kun je van 1 t/m 3 feb tussen 18.30-23.00 uur genieten van Waterlicht, een virtuele en poëtische overstroming van kunstenaar Daan Roosegaarde. Leuk om te combineren met je bezoek aan Lân fan taal!