Lân
fan
taal

Zoek als iedereen naar alles met trefwoord 
Jan Minno Rozendal met Oare Wurden naar Macedonië.

Historicus en publicist Jan Minno Rozendal is door de jury van het literaire uitwisselingsproject Oare Wurden geselecteerd voor een verblijf in Macedonië. Van de twee ingezonden schrijfplannen vond de jury dat van Rozendal het sterkst. Hij reist volgende week af naar de Macedonische stad Bitola voor een verblijf van acht weken.

Rozendal wil tijdens zijn verblijf beginnen aan een biografie van Douwe Kalma. Als oprichter van de Jongfryske Mienskip en schrijver van het essay ‘Fryslân en de Wrâld’ gaf Kalma ruim honderd jaar geleden een enorme impuls aan het zelfbewustzijn en de eigenwaarde van de Friezen. Rozendal wil graag een wetenschappelijk verantwoorde biografie schrijven en ziet zijn verblijf in Macedonië als een prelude op dit ambitieuze schrijfproject. Meer over het plan en over de beoordeling van de jury is te lezen in het juryrapport.

Rozendal (1979) is geboren in Zwaagwesteinde en woont nu in Groningen. In die stad heeft hij geschiedenis gestudeerd. In de zomer van 2014 kreeg hij oude memoires in handen die hij heeft verwerkt tot zijn debuutroman Drift, die begin 2017 uitkwam. Een jaar later kwam zijn tweede werk De Fluchste Blanke uit. Beide boeken zijn historische romans: het eerste speelt zich af rond 1910, het tweede rond de Tweede Wereldoorlog. De afgelopen anderhalf jaar is hij bovendien bezig geweest met een biografie van de dichter en Friese strijder Anders Minnes Wybenga (1881–1948), die in september 2018 het licht zag.

Oare Wurden/Other Words is een uitwisselingsproject voor schrijvers in kleine Europese talen. Het project geeft schrijvers de kans om acht weken in het buitenland te wonen en te werken. Doel van zo’n verblijf is om een literair netwerk op te bouwen. Het uiteindelijke literaire werk wordt in het Engels en de andere deelnemende talen vertaald en op de website van Oare Wurden gepubliceerd. Eerder was André Looijenga ook al in Bitola. Bart Kingma en Gerard de Jong verbleven in San Sebastián (Baskenland), Hein Jaap Hilarides in Maribor (Slovenië) en Karen Bies in Belmullet (Ierland).

Het project Other Words/Oare Wurden wordt uitgevoerd door Tresoar, in opdracht van de provincie Fryslân. Het project is onderdeel van het LF2018-programma Lân fan Taal, dat als doel heeft om Friesland als publieks- en kenniscentrum voor meertaligheid te positioneren.

nieuws |