Lân
fan
taal

Zoek als iedereen naar alles met trefwoord 
Vis.

Productiehuis Explore the North en The World Fish Migration Foundation (partner van UNESCO Wadden Sea World Heritage) werken samen aan een meertalig literatuurproject rondom een grote doorbraak in het herstel van vismigratie.

In 2022 wordt de eerste permanente vismigratierivier ter wereld aangelegd, dwars door de Afsluitdijk, bij Kornwerderzand. Miljoenen vissen, zoals zeeforel, paling, spiering en de zeeprik liggen daar nu te wachten voor de spilsluizen. De rivier maakt het mogelijk dat deze vissen via de Rijn weer door kunnen zwemmen naar de binnenlanden van Europa, waardoor de visstand, maar ook de vogelpopulatie en de aangrenzende flora, weer een kans krijgen.

Productiehuis Explore the North initieert in samenwerking met de WFMF een internationaal kunstproject, dat verhalen op zal halen vanaf de Waddenzee, langs de IJssel en de Rijn, van Terschelling tot Zwitserland. Met een reizend gezelschap van schrijvers en kunstenaars halen we verhalen op van mensen die langs de migratieroute wonen: wat betekent de terugkeer van de vissen voor hen en hun omgeving en hoe zien zij de toekomst van hun leefomgeving? We werken samen met lokale schrijvers en kunstenaars en met diverse festivals en steden op de route: startend bij het Oerol Festival op Terschelling, langs Deventer op Stelten, Wintertuin (Arnhem), natuurlijk ook Heidelberg (UNESCO City of Literature) en Mannheim (UNESCO City of Music) en vele anderen, tot BuchBasel aan toe. Het doel van dit project is om bewustwording te creëren t.a.v. ons werelderfgoed, maar dan wel bottom up: door ons te verdiepen in de lokale verhalen. Dit is ook een goede manier om kunst en bevolking dichter bij elkaar te brengen.