Lân
fan
taal

Zoek als iedereen naar alles met trefwoord 
Afûk en BUOG bouwen een Talenpaviljoen in de Leeuwarder Prinsentuin.

Lân fan taal krijgt in 2018 een Talenpaviljoen op een bijzondere plek. In 2018 wordt de Prinsentuin een Talentuin, met het Talenpaviljoen als centrale ontmoetingsplaats. De Afûk geeft in samenwerking met BUOG vorm aan deze ‘huiskamer’ – ook wel ‘livingroom of languages’ – van Lân fan taal, waar het publiek op allerlei manieren kan kennismaken met de verschillende (kleine) taalgemeenschappen in Europa, Nederland, Fryslân en Leeuwarden.

Twee vrouwen
In de Prinsentuin verrijst in 2018 een tijdelijk (moeder)taalpaviljoen in de vorm van twee vrouwenfiguren. Dit staat symbool voor de moedertaal en meertaligheid. Kees Botman en Pieter Stellingwerf van BUOG zijn verantwoordelijk voor het ontwerp en zien het als volgt: “Bezoekers leggen buiten hun taal af en kruipen onder moeders rok. De ruimte is open, uitnodigend en heeft een warm karakter. Het is een veilige plek waar je met een open blik kennis kunt maken met andere mensen en gemeenschappen. Dat krijgt een extra dimensie doordat het horecapersoneel doof is.”

Samenwerking met HoorFriesland en Friese Poort
HoorFriesland is hét centrum in Fryslân voor doven en mensen met gehoorproblemen en zorgt voor de bezetting met gastheren/-vrouwen van het paviljoen. “Wij willen dat ook deze mensen gehoord worden en dat onze bezoekers zich ervan bewust worden dat taal meer is dan alleen het gesproken woord. Bezoekers moeten nadenken over hoe zij met de gastheren en gastvrouwen communiceren. Ze moeten terugkeren tot de basis van communicatie en moeten ervaren hoe het is om ‘sprakeloos’ te zijn.”

Naast HoorFriesland is ROC Friese Poort ook een belangrijke samenwerkingspartner. Zo werken studenten van verschillende opleidingen in de afdeling Bouw-Infra mee aan het Talenpaviljoen.

Taalgemeenschappen
Elke week staat in het Talenpaviljoen een taal centraal. Naast het Fries zijn dat streektalen en dialecten uit Fryslân en Nederland, kleine talen uit Europa en de talen die in Leeuwarden worden gesproken. De verschillende taalgemeenschappen hebben een week lang de mogelijkheid om hun taal en cultuur te presenteren via bijvoorbeeld muziek, theater, poëzie, storytelling en lezingen, maar ook om bezoekers kennis te laten maken met lokale gerechten en gebruiken. In totaal nemen zo’n 30 taalgemeenschappen deel aan het programma van het Talenpaviljoen.

Podium
Er is altijd iets te beleven in het paviljoen. Op donderdagavond en zondagmiddag wordt er een programma verzorgd door de taalgemeenschap die in die bepaalde week centraal staat. Door de week is er ruimte voor schoolgroepen en kunnen bezoekers er terecht  voor een hapje en een drankje en een potje Scrabble. Verder dient het paviljoen als locatie voor diverse bestaande en nieuwe initiatieven die zijn gericht op Lân fan taal, zoals live-uitzendingen en registraties van radio/tv, literaire avonden, Werelddovendag, taalcafés, enz. Daarnaast zijn in en bij het paviljoen exposities te bekijken die met meertaligheid, taal en emotie te maken hebben en waar de bezoekers ook een bijdrage aan kunnen leveren.

Het Talenpaviljoen is open van 30 maart tot en met 28 oktober 2018 en is alle dagen geopend.