Lân
fan
taal

Zoek als iedereen naar activiteiten met trefwoord 
Taalkaravaan op Admiraliteitsdagen.

In 2018 trekt het reizende festival de Taalkaravaan door Fryslân, langs bestaande festivals en evenementen, met een rijk, talig (muziek)programma. Dit weekend is er al een voorproefje te zien en horen op de Admiraliteitsdagen in Dokkum! De Taalkaravaan staat op zaterdag 9 september van 17:00 tot 21:00 uur op de Markt in Dokkum in een grote tent.

Het programma:

17:00 – 17:45 uur
Het Kanaal
Laat je met de stroming meevoeren naar waar je nog nooit bent geweest. Kom tot jezelf in het lange gras aan de oever. Luister naar de ruis van de wind over de golven tot het signaal verzwakt. En als je durft, waag een duik in het diepe, donkere water van Het Kanaal. De twee muzikanten, Evert Prummel en Sander Koning, weten de scherpe randjes van hun generatie met humor en rake teksten te vangen. Met hun liedjes leveren ze commentaar op de tijdsgeest. Ook laten ze zien dat een muzikaal optreden méér kan zijn dan een paar woorden en akkoorden: ze vertellen werkelijk een verhaal.

18:00 – 18:30 uur
Hidde Boersma en de Bessenserreedband
Hidde Boersma is de grondlegger van het Doedeïsme (‘Der binne Doedes nedich’), de levensfilosofie die je zou kunnen definiëren met de woorden van Doedeïst bij uitstek Topi Lewulalan: ‘Het stellen van onmogelijke doelen’.  Hidde schreef de boeken De rop om Doede, Fol túch de mist yn en De gewoanste man. Om aan de kost te komen heeft hij de afgelopen jaren gewerkt als postbeambte, postkamermedewerker, aluminiumstrekker, standbouwer, verfmenger, afwasser, boekhouder en aanmaner. Hidde onderschrijft de woorden van Armando: ‘Hoe banaal een situatie ook is, het kan altijd dienen als inspiratie’. In Dokkum zal Hidde het publiek tijdens het nuttigen van een hapje en een drankje onderhouden met verhalen, gedachten en gedichten. En dat allemaal zonder ‘bearen en begrutsjen’.

18:30 – 19:00 uur
Peter Sijbenga
Bassist-zanger van It Dockumer Lokaeltsje, componist-tekstschrijver-vertaler voor theater en altijd balancerend op het snijvlak van cultureel establishment en dadaïstische anarchie; Peter Sijbenga volgt al een halve eeuw een ontsnappingsroute door het leven en maakt daar muziek bij. In Dokkum hangt hij zijn bas om, trekt zijn mond open en als hij nog tijd over heeft speelt hij op zijn synthesizertje en begeleidt boze dichters. Nieuw repertoire van de binnenkort te verschijnen grammofoonplaat “Tonger” van It Dockumer Lokaeltsje brengt hij ook ten gehore. Dus blijf uit de buurt of kom het ondergaan!

19:00 – 20:00 uur
Willie Darktrousers
Blauw gehakt, dansende tuinstoelen en scheldende merels! Zwarte hoed op de kop… Altijd ellende en pret. Liedjesschrijver en kunstenaar Willie Darktrousers (Emiel Joormann) zingt Nederlandstalige liedjes voor jong en oud vol toverkunsten, angst en pech.

20:00 – 21:00 uur
De Boze Dichters
Mensen die denken dat de aarde niet kapot kan, dom geneuzel in de politiek, de platvloersheid van wat er op tv voorbij komt: er is veel waar een mens zich aan kan ergeren. De Boze Dichters zijn boos en dat steken ze niet onder stoelen of banken. Ze zijn ontevreden en dat zijn ze al lang. De Friese dichters Nyk de Vries, Tsead Bruinja, Elmar Kuiper en Peter Sijbenga verwoorden hun woede al improviserend op het podium en maken er ook nog muziek bij

De Taalkaravaan is een Lân fan taal project met de Afûk en Explore The North.